Harreskovens Blótgilde

 

 

Nordsjælland

Harreskovens Blótgilde afholder blót og andre aktiviteter i løbet af året. Vi afholder 8 faste blót - oftest på lørdage, altså de 4 Sol-blót (Jævndøgn og Solhverv) og de 4 Måne- eller årstidsblót. Vores blót er en god måde at helligholde årstidernes skiften, fejre vore forfædre, og hylde de nordiske guder. Hvis du vil vide noget om, hvordan vi holder blót, kan du læse vores ritualbeskrivelse på vores hjemmeside.

Blót er Asetroens betegnelse for gudstjeneste. Harreskovens Blótgilde er et uafhængigt Godeord - en "menighed" af mennesker, der dyrker de Nordiske Guder. Harreskoven vest for København er det sted, vi holder vores ritualer. Harreskoven (i gamle dage stavet med to r'er) kommer af ordet Hárg, der betyder Hørg, eller alter i det fri, som skoven var rig på i gamle dage. Vi betragter derfor hele skoven som hellig. Vores blót foregår oftest ved 'helligdommen' i Harreskoven - en smuk stendysse - vist nok fra yngre stenalder.

Vi plejer at begynde blótet ved solnedgang, for ved solnedgang begynder det hedenske døgn, ligesom året begynder den første vinterdag. Vi henstiller til deltagerne at møde en time før blótet begynder. Hvis du kommer efter ceremonien er begyndt, må du blive ved bålet, for en lukket cirkel brydes ikke. Selve ceremonien plejer at vare ca. en halv time til tre kvarter, hvorefter vi indtager blótmåltidet, som vi tilbereder over bål. Hvor længe det varer, er op til blótgæsterne selv, og det er naturligvis frivilligt. Det hænder meget ofte, at de sidste blótgæster bliver til den lyse morgen, andre følges ad til sidste bus.

Sædvanligvis er vores blót åbne for ikke-medlemmer. Vi kræver dog, at alle tilmelder sig på forhånd. Blótgæster, der ikke er medlem af Harreskovens Blótgilde, vil naturligvis skulle betale lidt for mjød og div. omkostninger til ceremonien, de kr. 50,- til de 4 måneblót dækker betalingen kun ceremonien. Deltagerne skal derfor selv medbringe mad til måne-blótmåltidet. Til de 4 sol-blót er også maden inkluderet i prisen, som derfor er noget højere, kr. 100,- (men midsommer 150,-)

Det er altid nødvendigt at medbringe eget bestik og tallerken, samt brænde og meget varmt tøj (- det kan være hunde-koldt om natten i skoven!).

Hvis vi har dårlige erfaringer med enkeltpersoner, skal man nok ikke regne med at få adgang. Vi helligholder og fejrer - mistemninger, skænderier og slagsmål er for ødelæggende for alle og hører derfor ikke til på ceremoniaftenerne! Vi ønsker at ha, det rart og kærligt på blótpladsen som er at regne for et helligt sted på vore helige aftener og nætter - til den lyse morgen!

Halvanden uge før de store solblót afholder vi til tider Introduktionsaftner for nye og interesserede, således at de ved lidt mere om, hvad de kommer til at opleve.

Vi har en e-mailliste til interesserede, blótgæstelisten, hvortil vi mailer blótsinvitation hver gang vi holder blót. Hvis du vil med på den, skal du lige sende en mail fra din almindelige mailadresse til gode@blotgilde.dk skriv "blótgæst" i emnelinien, så kommer du på.

Harreskovens Blótgilde afholder cafèmøder med jævne mellemrum. På disse møder kan Blótgildets medlemmer komme for at diskutere emner med relation til den nordiske mytologi - eller bare få en varm hyggesnak. Hvis du er interesseret, kan du møde op og under hyggelige former få et indtryk af, hvad vi er for nogen.

Du som ønsker medlemsskab: For at få en sammenspist gruppe, vil vi, at du deltager i mindst to blót, før du kan blive medlem og at du viser interesse i at tage del i gruppens liv. Vi ønsker os en kærlig gruppe med stor mødestabilitet. Et Blótgilde er mere end bare en menighed. Det er en ætt i gammeldags forstand. Et fællesskab der forpligter. Som gæst er du og andre dog altid velkomne! Hvis du har lyst til møde os, så skriv til: tilmelding@blotgilde.dk og meld dig til vores arrangementer. Så kan du bedre se, om det er noget for dig, eller om du er noget for os.

skriv til : tilmelding@blotgilde.dk

Vær dig selv og vær med. Du er meget velkommen! Her er kærlighed, en rar stemning og et rummeligt fællesskab. Vi håber, du føler dig hjemme og godt tilpas i vores selskab, vel mødt!

hjemmeside www.blotgilde.dk/harreskov